maanantai 11. huhtikuuta 2016

HS 11.4. Suomalaistutkimus: Äidin mielialalääkitys raskauden aikana lisää lapsen masennusriskiä



linkki uutiseen



"LÄÄKETTÄ raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsista 8,2 prosentilla oli todettu masennusta lähes 15 ikävuoteen mennessä. Sitä vastoin verrokkiryhmässä masennusta oli ollut vain 1,9 prosentilla. Tähän ryhmää kuuluivat ne lapset, joiden äidillä oli ollut masennusdiagnoosi heidän ollessaan raskaana mutta jotka eivät olleet käyttäneet masennuslääkkeitä."



Raskauden aikana syötyjen masennuslääkkeiden vaikutus lapseen on merkittävä, mikä pistää miettimään, voisiko äiti jättää masennuslääkkeet syömättä. Äidin masennus on tärkeä hoitaa ja sen hoitamattomuuskin voi olla myöhemmin haitaksi lapselle, mutta lääkkeiden sijasta raskaana oleva voisi suosia terapiaa. Jos tilanne on vakava, ja lääkitys auttaa äitiä, on tärkeää myöhemmin tarkkailla lapsen masennusoireita ja tarjota tälle hoitoa. Raskauden aikana syödyt masennuslääkkeet tosin estävät sikiön serotoniinijärjestelmän kypsymisen, joten lapsella ei biologisesti ole normaalia valmiutta taistella masennusta vastaan. 


Periaatteessa voi syntyä paha kierre, kun masentunut äiti Birgitta syö masennuslääkkeitä raskausaikana, jolloin hänen (tyttö)lapsensa Marja sairastuu masennukseen ja syö lääkkeitä vanhempana. Marja tulee raskaaksi ja jatkaa masennuslääkkeiden syöntiä, ja masennuksen riski periytyy korkeana hänenkin lapselleen jne.


Moni voi ajatella, että äidillä ei ole oikeutta vahingoittaa viatonta lasta syömällä masennuslääkkeitä raskauden aikana, mutta itse puolustan masentuneita äitejä, sillä heillä on oikeus hoitoon, ja lääkkeiden syömättä jättämisellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. 

1 kommentti: