sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

10&11

Perinnöllisyystiede on jännää, eOPPI luvut 13-16 ja BIOS luvut 9-11
Tässä tehtäväsetti:
1. mitä ovat a) P-polvi b) F1 polvi c) F2 polvi? Määrittele kukin vain yhdellä sanalla.

- a) vanhemmat b) lapset c) lapsenlapset

2. Etsi netistä kaupallisia dna testauksia suorittavia yrityksiä. Mitä ne testaavat ja mihin hintaan?
www.dna-testit.fi  Voidaan testata lapsen isyys vanupuikolla otetusta dna-näytteestä, joka otetaan suun limakalvolta.
www.kotitesti.fi Isovanhemmuus-, sisarus- ja isyystestejä. Hinnat vaihtelevat välillä riippuen testistä 100-250 €.
www.easydna.fi Paljon erilaisia sukulaisuustestejä, hinta yli 300 €.

3. Yhden geenin alleelit periytyvät (monohybridiristeytys): Merkitse näkyviin sukusolujen alleelit ja lasten mahdolliset genotyypit kun (a) isän genotyyppi on AA ja äidin Aa, (b) AA ja aa, (c) AA ja AA, (d) aa ja aa, (e) Aa ja Aa. 

- a) AA, AA, aA, aA b) Aa, Aa, Aa, Aa, c) AA, AA, AA, AA d) aa, aa, aa, aa e) AA, Aa, aA, aa

VASTAUKSET KYSYMYKSIIN 4-9 POSTAUKSEN LOPUSSA OLEVISSA KUVISSA

4. Albiino naarasmarsu paritteli mustan marsun kanssa ja synnytti 12 mustaa poikasta. Albiino kuitenkin pian kyllästyi poikakaveriinsa ja paritteli toisen mustan marsun kanssa. Tällöin Albiino synnytti 7 mustaa ja yllättäen 5 albiinopoikasta. Miten selität tämän eron? Käytä risteytystaulukoita ja kirjainsymboleita.

5. Isällä ja äidillä ei ollut laktoosi-intoleranssia, mutta he saivat pojan, jolla sellainen oli. Miten tämä on mahdollista? Käytä perinnöllisyystaulukkoa ja kirjainsymboleja. Isä ja äiti ajattelivat hankkia toisen lapsen. Mikä on tämän lapsen todennäköisyys olla laktoosi-intolerantikko? Perustele samoin kuin tehtävässä 4.

6. Kaneilla lyhytkarvaisuus on vallitseva ominaisuus pitkäkarvaisuuteen nähden. Lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen kani parittelivat ja syntyi 6 lyhytkarvaista ja 2 pitkäkarvaista poikasta. Tee risteytystaulukko ja selvitä tulos. Poikkeaako tulos odotettavissa olevasta? Jos poikkeaa, niin mistä poikkeama johtuu?


7. Punasolujen pintaproteiinin rakenne määräytyy yhteisvallitsevasti geenin A, B ja O -alleelien avulla (ns. veriryhmä, O = resessiivinen). Mies ja nainen tiesivät olevansa molemmat veriryhmää A. Mitkä eri veriryhmävaihtoehdot heidän lapsilleen voi tulla? Perustele kuten ed. tehtävissä.


8. Merkitse yksiön tuottamien erilaisten sukusolujen alleelit kun tarkastellaan (a) eri kromosomeissa olevaa kahta geeniä ja yksilö on genotyypiltään AaBb ja (b) tarkastellaan eri kromosomeissa olevaa kolmea geeniä ja yksilö on AaBbCc. (c) tee kohdat a ja b olettaen että geenit ovat samassa kromosomissa (i) vieri vieressä tai (ii) erittäin kaukana toisistaan. (d) Tee taulukko joka osoittaa jälkeläisten genotyypit a-kohtaa vastaavassa tilanteessa, jossa sekä koiras että naaras ovat genotyypiltään AaBb.


9. Banaanikärpäset pörräävät keittiössä :-o Näillä hyönteisillä ruskea väri ja normaalikoko ovat vallitsevia, kun taas musta väri ja kääpiökoko ovat peittyviä ominaisuuksia. Tiskialtaan reunalla tapasivat musta kääpiöuros ja ruskea normaalikokoinen naaraskärpänen. Tilanne eteni odotetulla tavalla ja kohta ne saivat poikasia. Sinun tehtävä on osoittaa risteytyskaavion avulla, millaisia poikasia (näiden kahden ominaisuuden suhteen) munista kuoriutuu ja millä todennäköisyydellä. Käytä risteytystaulukkoa ja valitse siihen sopivat kirjaimet. Huom. naaraskärpänen on tässä esimerkissä heterotsygoottinen ja nuo kaksi geeniä eivät ole kytkeytyneet samassa kromosomissa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti