sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

4

ENTSYYMIT
(a) Mihin kahteen ryhmään entsyymit voidaan jakaa niiden toiminnan tai niiden katalysoivien reaktioiden perusteella? Anna esimerkit molemmista reaktiotyypeistä. 
- Proteiineihin ja ribotsyymeihin

(b) Entsyymit ovat proteiinimolekyylejä. Miksi vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä entsyymitoiminnan kannalta?
- Ne toimivat katalyytteinä entsyymisäätelyssä eli nopeuttavat kemiallisia reaktioita.

(c) Miten solu valmistaa tarvitsemansa entsyymit?
- Solun tuman geenit ohjaavat entsyymien valmistusta.

(d) Millä päätteellä entsyymit usein nimetään? Nimeä maitosokeria ja rasvoja hajottavat entsyymit.
- Entsyymit nimetään usein -aasi päätteellä. Laktaasi ja lipaasi.

(e) yritä etsiä netistä arviota siitä, kauanko ruoansulatus kestäisi, jos emme erittäisi entsyymejä 
ohutsuoleen. Mitkä kehonosat erittävät ruoansulatusentsyymejä?
- Normaalisti kesto on 24-72 tuntia Ruokasulan pilkkominen ohusuolessa kestää 1-4 tuntia, joten todennäköisesti  kesto ylittyisi ainakin tuolla ajalla. Laktaasia ohutsuolessa, kymotrypsiinia haimassa, pepsiinia mahalaukussa, mm. lipaasia ja amylaasia haimassa ja sylkirauhasissa.

(f) mitä arvelet tapahtuvan ihmiselle, jonka DNA –vaurioita korjaavat rakentajaentsyymit (DNA polymeraasit) ovat epäkuntoisia? Miksi jonkun ihmisen kaikki entsyymit ovat järjestelmällisesti virheellisiä? 
-  DNA:han tulee mutaatio, joka voi siirtyä jälkeläiselle -> esim. epämuodostuma.

(g) joku työnsi sinitarraa lukkopesään. mihin tätä voisi verrata entsyymien maailmassa? 
-   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti