maanantai 11. huhtikuuta 2016

11.4. HS: Paljas päälaki voi jäädä historiaan: Kaljupilleri tehoaa lähes kaikilla miehillä


linkki uutiseen


"Tuhon alullepanijat tiedetään tarkkaan: altistavat perintötekijät ja mieshormoni.
Kaljuuntuvan miehen päänahkaan kertyy tavallista runsaammin entsyymiä, joka muuntaa testosteronia dihydrotestosteroniksi. Yliannos iskee syvällä verinahassa sijaitsevaan hiustuppeen ja kasvua ohjaavaan keskukseen, hiusnystyyn.
Molemmat surkastuvat. Tupesta versovat uudet hiukset ovat entistä lyhyempiä, ohuempia ja värittömämpiä. Niiden kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Uusia syntyy vähemmän kuin vanhoja irtoaa. Päänahka alkaa paistaa." 

Artikkelissa kerrotaan Finasteridi nimisestä kaljuuntumista estävästä lääkkeestä, joka estää dihydrotestosteronia tehtailevaa entsyymiä ja näin säästää hiusnystyjä. Olen itse luullut, että kaljuuntumiseen ei ole tehokasta lääkettä, mutta olin väärässä, sillä Finasterridilla on saatu erittäin positiivisia tuloksia. Haittapuolena on, että lääkettä pitää syödä koko loppuelämä ja se tehoaa hyvin, vain jos sen syömisen alottaa tarpeeksi aikaisin. Pillerin syöminen joka päivä loppuelämän ajan on suuri sitoumus, mutta lääkkeellä ei pitäisi edes olla merkittäviä haittavaikutuksia. 
Mielenkiintoista artikkelissa on ehdotus, että kaljuuntuminen parannettaisiin viljelemällä omia soluja ja jalostamalla ne hiusnystyiksi. Tokion yliopistossa on jo onnistuttu kasvattamaan täydellistä ihoa, jossa on karvatupet ja kaikki. Tämä voi ehdistää myös kaljuuntumisen tutkimista. 
Jos itse alkaisin kaljuuntua, aloittaisin lääkkeensyönin nopeasti, mutta (miesten) kaljuuntuminen ei välttämättä ole suuri ongelma, joka pitäisi nähdä sairautena. Sen voi nähdä samanlaisena ominaisuutena, kuten pisamat tai tummat ihokarvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti