torstai 16. huhtikuuta 2015

Kotitehtävä nro 1

1. Mitkä hiilen ominaisuudet tekevät siitä elämälle tärkeän aineen?
- Hiiliatomit pystyvät sitoutua toisiinsa muodostaen pitkiäkin ketjuja tai renkaita. Hiilen ja vedyn yhdisteitä ovat hiilivedyt, joista tärkeät fossiiliset polttoaineet, maaöljy ja maakaasu pääasiassa koostuvat. Kun hiili palaessaan yhdistyy happeen, muodostuu hiilidioksidia, jota kasvit käyttävät hiilen lähteenä.

2. Missä hiili ja muut alkuaineet ovat syntyneet?

- Vety ja osa heliumista on syntynyt maailmankaikkeuden alkuräjähdyksessä, kaikki muut alkuaineet ovat muodostuneet tähtien ydinreaktioissa.

3. Millainen säteily on elämälle (a) hyödyllinen ja (b) vahingollinen?

a) auringon säteily (lämpösäteilyä)
b) Ionisoiva säteily (sähkömagneettista tai hiukkassäteilyä), radioaktiivinen säteily, liian voimakas säteily

4. Miksi vesi on elämälle tärkeä?

- Kaikki solut ja eliöt sisältävät vettä, bakteerien lepoitiöiden ja siementen elintoiminnot aktioivutuvat vain jos vettä on saatavilla, vesi on fotosynteesin lähtöaine (kuljettaa eliöissä aineita)

5. Mikä on lämpötilan yläraja useimmille eliöille? Miksi raja on juuri tämä? Mitkä eliöt voivat sietää jopa 90 asteen lämpötiloja?

- Entsyymitoiminta lakkaa yleensä nisäkkäillä lämpötilan noustessa yli 45 ˚C. Hypertermomofiilit ovat eliöitä, jotka sietävät korkeita lämpötiloja esim. arkkieliöt.

6. Etsi netistä: mitä erityistä on karhukainen nimisessä eliölajissa?

Ne ovat yksi harvoista eläinryhmistä, jotka pystyvät pysäyttämään aineenvaihduntansaaNe kestävät alle 200 asteen pakkasta ja niitä elää myös kuumissa lähteissä. Ne pystyvät menettämään 99 prosenttia vedestään kuolematta. Karhukaiset selviävät jopa avaruudessa.

7. Millaisen tapahtumaketjun seurauksena sinussa voi olla (ja onkin) aiemmin kuolleissa ihmisissä olleita atomeja?

- Kuollut ihminen maatuu, jolloin hajottajaeliöt alkavat hajottaa sitä. Atomit ihmisestä siirtyvät maasta kasveihin ja eliöihin, ja eliöistä toisiin eliöihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti