maanantai 11. huhtikuuta 2016

HS 11.4. Suomalaistutkimus: Äidin mielialalääkitys raskauden aikana lisää lapsen masennusriskiä



linkki uutiseen



"LÄÄKETTÄ raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsista 8,2 prosentilla oli todettu masennusta lähes 15 ikävuoteen mennessä. Sitä vastoin verrokkiryhmässä masennusta oli ollut vain 1,9 prosentilla. Tähän ryhmää kuuluivat ne lapset, joiden äidillä oli ollut masennusdiagnoosi heidän ollessaan raskaana mutta jotka eivät olleet käyttäneet masennuslääkkeitä."



Raskauden aikana syötyjen masennuslääkkeiden vaikutus lapseen on merkittävä, mikä pistää miettimään, voisiko äiti jättää masennuslääkkeet syömättä. Äidin masennus on tärkeä hoitaa ja sen hoitamattomuuskin voi olla myöhemmin haitaksi lapselle, mutta lääkkeiden sijasta raskaana oleva voisi suosia terapiaa. Jos tilanne on vakava, ja lääkitys auttaa äitiä, on tärkeää myöhemmin tarkkailla lapsen masennusoireita ja tarjota tälle hoitoa. Raskauden aikana syödyt masennuslääkkeet tosin estävät sikiön serotoniinijärjestelmän kypsymisen, joten lapsella ei biologisesti ole normaalia valmiutta taistella masennusta vastaan. 


Periaatteessa voi syntyä paha kierre, kun masentunut äiti Birgitta syö masennuslääkkeitä raskausaikana, jolloin hänen (tyttö)lapsensa Marja sairastuu masennukseen ja syö lääkkeitä vanhempana. Marja tulee raskaaksi ja jatkaa masennuslääkkeiden syöntiä, ja masennuksen riski periytyy korkeana hänenkin lapselleen jne.


Moni voi ajatella, että äidillä ei ole oikeutta vahingoittaa viatonta lasta syömällä masennuslääkkeitä raskauden aikana, mutta itse puolustan masentuneita äitejä, sillä heillä on oikeus hoitoon, ja lääkkeiden syömättä jättämisellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. 

11.4. HS: Paljas päälaki voi jäädä historiaan: Kaljupilleri tehoaa lähes kaikilla miehillä


linkki uutiseen


"Tuhon alullepanijat tiedetään tarkkaan: altistavat perintötekijät ja mieshormoni.
Kaljuuntuvan miehen päänahkaan kertyy tavallista runsaammin entsyymiä, joka muuntaa testosteronia dihydrotestosteroniksi. Yliannos iskee syvällä verinahassa sijaitsevaan hiustuppeen ja kasvua ohjaavaan keskukseen, hiusnystyyn.
Molemmat surkastuvat. Tupesta versovat uudet hiukset ovat entistä lyhyempiä, ohuempia ja värittömämpiä. Niiden kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Uusia syntyy vähemmän kuin vanhoja irtoaa. Päänahka alkaa paistaa." 

Artikkelissa kerrotaan Finasteridi nimisestä kaljuuntumista estävästä lääkkeestä, joka estää dihydrotestosteronia tehtailevaa entsyymiä ja näin säästää hiusnystyjä. Olen itse luullut, että kaljuuntumiseen ei ole tehokasta lääkettä, mutta olin väärässä, sillä Finasterridilla on saatu erittäin positiivisia tuloksia. Haittapuolena on, että lääkettä pitää syödä koko loppuelämä ja se tehoaa hyvin, vain jos sen syömisen alottaa tarpeeksi aikaisin. Pillerin syöminen joka päivä loppuelämän ajan on suuri sitoumus, mutta lääkkeellä ei pitäisi edes olla merkittäviä haittavaikutuksia. 
Mielenkiintoista artikkelissa on ehdotus, että kaljuuntuminen parannettaisiin viljelemällä omia soluja ja jalostamalla ne hiusnystyiksi. Tokion yliopistossa on jo onnistuttu kasvattamaan täydellistä ihoa, jossa on karvatupet ja kaikki. Tämä voi ehdistää myös kaljuuntumisen tutkimista. 
Jos itse alkaisin kaljuuntua, aloittaisin lääkkeensyönin nopeasti, mutta (miesten) kaljuuntuminen ei välttämättä ole suuri ongelma, joka pitäisi nähdä sairautena. Sen voi nähdä samanlaisena ominaisuutena, kuten pisamat tai tummat ihokarvat.

Solunjakautuminen-monisteen tehtävät

1. Mikä on solusykli ja sen vaiheet?
- Solusyklissä solu jakautuu kahdeksi uudeksi soluksi. Jaetaan välivaiheeseen ja solunjakautumiseen eli mitoosiin. Välivaiheen muodostavat kasvun ja erilaistumisen G1-vaihe, dna:n kahdentuminen eli S-vaihe, mitoosiin valmistautuminen eli G2-vaihe ja mitoosi.

2. Mikä on sukkularihmasto ja mitä hyötyä siitä on?
Keskusjyväsistä kasvava mitokondriosäieverkosto. Se kiinnittyy kromosomeihin mitoosin ja meioosin aikana sekä vetää kromosomit solun eri puolille.

3. Miksi naisilla ei synny yhdestä kantasolusta kuin yksi munasolu, mutta miehellä syntyy 4 siittiötä?
- Siittiöitä on hyvä olla paljon, jotta jokin niistä voi hedelmöittää munasolun. Siittiöt ovat myös lyhytikäisiä toisin kuin munasolut.

4. Mikä on tytärkromosomi?
Kun sukkularihmaston mikrotubulukset vetävät sisarkromatidit erilleen, muodostuu kaksi identtistä tytärkromosomia.

5. Mitä tarkoittaa a) mutaatio b) mutantti?
- a) Perinnöllinen muutos kromosomissa/kromosomistossa tai geenissä. b) Eri rotujen sekoitus.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kuvat

solukalvon salat


perinnöllisyys


10&11

Perinnöllisyystiede on jännää, eOPPI luvut 13-16 ja BIOS luvut 9-11
Tässä tehtäväsetti:
1. mitä ovat a) P-polvi b) F1 polvi c) F2 polvi? Määrittele kukin vain yhdellä sanalla.

- a) vanhemmat b) lapset c) lapsenlapset

2. Etsi netistä kaupallisia dna testauksia suorittavia yrityksiä. Mitä ne testaavat ja mihin hintaan?
www.dna-testit.fi  Voidaan testata lapsen isyys vanupuikolla otetusta dna-näytteestä, joka otetaan suun limakalvolta.
www.kotitesti.fi Isovanhemmuus-, sisarus- ja isyystestejä. Hinnat vaihtelevat välillä riippuen testistä 100-250 €.
www.easydna.fi Paljon erilaisia sukulaisuustestejä, hinta yli 300 €.

3. Yhden geenin alleelit periytyvät (monohybridiristeytys): Merkitse näkyviin sukusolujen alleelit ja lasten mahdolliset genotyypit kun (a) isän genotyyppi on AA ja äidin Aa, (b) AA ja aa, (c) AA ja AA, (d) aa ja aa, (e) Aa ja Aa. 

- a) AA, AA, aA, aA b) Aa, Aa, Aa, Aa, c) AA, AA, AA, AA d) aa, aa, aa, aa e) AA, Aa, aA, aa

VASTAUKSET KYSYMYKSIIN 4-9 POSTAUKSEN LOPUSSA OLEVISSA KUVISSA

4. Albiino naarasmarsu paritteli mustan marsun kanssa ja synnytti 12 mustaa poikasta. Albiino kuitenkin pian kyllästyi poikakaveriinsa ja paritteli toisen mustan marsun kanssa. Tällöin Albiino synnytti 7 mustaa ja yllättäen 5 albiinopoikasta. Miten selität tämän eron? Käytä risteytystaulukoita ja kirjainsymboleita.

5. Isällä ja äidillä ei ollut laktoosi-intoleranssia, mutta he saivat pojan, jolla sellainen oli. Miten tämä on mahdollista? Käytä perinnöllisyystaulukkoa ja kirjainsymboleja. Isä ja äiti ajattelivat hankkia toisen lapsen. Mikä on tämän lapsen todennäköisyys olla laktoosi-intolerantikko? Perustele samoin kuin tehtävässä 4.

6. Kaneilla lyhytkarvaisuus on vallitseva ominaisuus pitkäkarvaisuuteen nähden. Lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen kani parittelivat ja syntyi 6 lyhytkarvaista ja 2 pitkäkarvaista poikasta. Tee risteytystaulukko ja selvitä tulos. Poikkeaako tulos odotettavissa olevasta? Jos poikkeaa, niin mistä poikkeama johtuu?


7. Punasolujen pintaproteiinin rakenne määräytyy yhteisvallitsevasti geenin A, B ja O -alleelien avulla (ns. veriryhmä, O = resessiivinen). Mies ja nainen tiesivät olevansa molemmat veriryhmää A. Mitkä eri veriryhmävaihtoehdot heidän lapsilleen voi tulla? Perustele kuten ed. tehtävissä.


8. Merkitse yksiön tuottamien erilaisten sukusolujen alleelit kun tarkastellaan (a) eri kromosomeissa olevaa kahta geeniä ja yksilö on genotyypiltään AaBb ja (b) tarkastellaan eri kromosomeissa olevaa kolmea geeniä ja yksilö on AaBbCc. (c) tee kohdat a ja b olettaen että geenit ovat samassa kromosomissa (i) vieri vieressä tai (ii) erittäin kaukana toisistaan. (d) Tee taulukko joka osoittaa jälkeläisten genotyypit a-kohtaa vastaavassa tilanteessa, jossa sekä koiras että naaras ovat genotyypiltään AaBb.


9. Banaanikärpäset pörräävät keittiössä :-o Näillä hyönteisillä ruskea väri ja normaalikoko ovat vallitsevia, kun taas musta väri ja kääpiökoko ovat peittyviä ominaisuuksia. Tiskialtaan reunalla tapasivat musta kääpiöuros ja ruskea normaalikokoinen naaraskärpänen. Tilanne eteni odotetulla tavalla ja kohta ne saivat poikasia. Sinun tehtävä on osoittaa risteytyskaavion avulla, millaisia poikasia (näiden kahden ominaisuuden suhteen) munista kuoriutuu ja millä todennäköisyydellä. Käytä risteytystaulukkoa ja valitse siihen sopivat kirjaimet. Huom. naaraskärpänen on tässä esimerkissä heterotsygoottinen ja nuo kaksi geeniä eivät ole kytkeytyneet samassa kromosomissa.








9

perinnöllisyys –tehtävät
1. miksi poliisivoimissa tarvitaan henkilöitä, jotka kykenevät DNA emäsjärjestyksen analyysiin

- Jotta voidaan selvittää jonkun esim. epäillyn henkilöllisyys.

2. esitä tutkimussuunnitelma jonka avulla (a) selvitetään miten erilaiset ympäristöolosuhteet vaikuttavat ihmisen pituuskasvuun ja (b) miten erilaiset geneettiset ominaisuudet vaikuttavat ihmisen pituuskasvuun

- a) Tutkitaan identtisiä kaksosia, jotka ovat kasvaneet eri perheissä. Heillä on sama geeniperimä, mutta esimerkiksi toisen varhain aloitettu tupakointi on voinut hidastaa tämän pituuskasvua, jolloin hän on lyhyempi kuin identtinen sisaruksensa.  b) Tutkitaan ihmisiä, joilla on mahdollisimman samanlaiset elintavat, joten pituuserot johtuvat pitkälti perimästä. Esim suomalaisia sisaruksia, joista toinen on adoptoitu Kiinasta. 

3. kuinka monen geenin alleeli on yhdessä ihmisen kromosomissa keskimäärin (geenejä kaksikymmentätuhatta, kromosomeja 23 paria). Missä kromosomissa on eniten alleeleja?

- 435, viimeisessä

4. mitä tarkoittaa haploidinen (n) ja diploidinen (2n) kromosomisto? Missä soluissa on n ja 2n? 
- diploidinen: Eliö, jolla on kaksinkertainen kromosomisto eli jokaista kromosomia kaksi kappaletta. haploidinen: Eliö, jolla on yksinkertainen kromosomisto eli jokaista kromosomia on yksi kappale, esim. kolibakteeri.

5. Keksi joku suomenkielen sana korvaamaan termiä alleeli

- vaihtoehtogeeni, pikkugeeni

6. voiko kahden homotsygootin jälkeläinen olla heterotsygootti jonkin geenin suhteen? perustele



7. ota selvää montako emäsosaa on ihmisen koko genomissa



8. missä muualla kun tumassa on dna:ta (a) eläimillä ja (b) kasveilla. c) Miksi myös siellä on oma dna?

- a) mitokondriossa b) viherhiukkasissa c) niiden alkuperä on samanlainen eli muinoin symbioosiin tullut bakteeri jäi alkusolun kiinteäksi osaksi

9. miksi kannattaa liittää nämäkin tehtävät portfolioosi?
- Voi saada plussaa.

8

perehdy eOPPI 10 tai BIOS lukuun 4
1. DNA koodijuosteessa on TTACAC. Kerro mallijuosteen emäsjärjestys. Kerro lähetti-RNA:n emäsjärjestys. Kerro siirtäjä-RNA:n emäsjärjestykset, kerro mitkä aminohapot em. koodin perusteella siirretään osaksi proteiinia.
- Mallijuosteen emäsjärjestys: AATGTG, lähetti-RNA:n emäsjärjestys UUACAC, siirtäjä-RNA: GTG

2. mitä tarkoittaa Kodoni?
geneettisen tiedon pienin yksikkö, joka koostuu kolmesta nukleotidista ja koodaa yhden aminohapon tai translaation lopetuksen

3. Etsi netistä eliöitä, joiden geenien emäsjärjestystä on muutettu (muuntogeeniset eliöt, GeneticallyManipulatedOrganism - GMO). Miksi niiden emäsosia on vaihdettu/siirretty?

- Huomen-lehmä, johon siirrettiin ihmisen punasolujen kasvutekijän koodi, jotta se lypsäisi "lääkemaitoa". AquAdvantage-lohi saavuttaa täyden koon noin puolessa siitä ajasta, mikä tavallisen lohen kasvuun kestää. 

4. mitä erityistä liittyy koodaavan DNA juosteen emäskoodiin TGA?

- lähetti RNA:ssa T-kirjain muuttuu U-kirjaimeksi.

5. millä kahdella tavalla RNA eroaa DNA:sta?

- DNA muodostaa kaksoiskierteisen rakenteen, dna:n tehtävä on sisältää tieto, rna siirtää tietoa

6. mitä ovat proteiinien rakennetasot?

- Proteiineilla on kolme rakennetasoa: primaarirakenne, sekundaarirakenne ja tertiaarirakenne. Proteiinien ja peptidien aminohappojärjestystä kutsutaan primaarirakenteeksi. Sekundaarirakenteeksi kutsutaan atomien järjestystä polypeptidiketjun selkärangassa. Proteiinin tertiaarirakenteeksi kutsutaan sen kaikkien atomien kolmiulotteista järjestystä huomioiden myös prosteettiset ryhmät eli atomiryhmät, jotka eivät koostu aminohapoista.

7

1. selitä termit...
kromatiini: DNA:n & siihen liittyneiden proteiinien kompleksi
sentromeeri: kromosomin keskellä oleva osa, jakso emäspareja
telomeeri: DNA-jakso kromosomien päässä, esiintyy aitotumaisilla soluilla

2. miten telomeerit liittyvät vanhenemiseen?
-  Vanhetessa telomeerit lyhentyvät eli ne eivät enää muodosta silmukoita, mistä voi seurata solun kuolemia

3. lihasproteiini myosiinissa on 4500 aminohappoa. Montako DNA emästä sen koodi (geeni) vaatii.


4. Montako erilaista aminohappoa on olemassa?
- 20

5. paljonko maksaa jos halua tietää oman emäsjärjestyksesi, katso hinnasto joltain firmalta
-  vähintään 100 €, dna-testit.fi

6. pohdi mitä hyötyä on siitä että DNA on kaksijuosteinen
- Rakenne on kestävä, mutta helposti muokattava

7. Kromosomit ovat proteiinien ympärille sykkyrälle kiertynyttä pitkää DNA molekyyiä. Montako kromosomia on (a) ihmisellä ja (b) jollain muulla valitsemallasi eliöllä?
- a) 46 b) kissalla 38





6

1. mistä tulevat lyhenteet ATP, ADP ja AMP?
- ATP: Adenosiinitrifosfaatti, jolla on tärkeä rooli solun energiataloudessa..
ADP: adenosiinifosfaatti
AMP: syklinen adenosiinimonofosfaatti, joka liittyy mm. soluviestintään.


2. miksi ne ovat tuossa järjestyksessä?
 Kun ATP:n lisätään yksi fosfaattiryhmä, muodostuu ADP:tä. 

3. (a) paljonko ATP latauksessa syntyy hukkalämpöä? (b) paljonko auton moottorissa syntyy hukkalämpöä, energiaa, joka ei siirry liikkeeksi?
-  

4. jos sinua väsyttää, niin mitä sinusta voidaan mitata eniten, ATP, ADP vai AMP?
- AMP:ta.

5. montako ATP molekyyliä latautuu (a) käymisreaktiossa (b) soluhengityksessä?
- a) kaksi yhtä glukoosimolekyyliä kohden  b) 30-32 glukoosimolekyyliä kohden

6. selvitä mikä fotosynteesissä (a) tuottaa ja (b) kuluttaa ATP:tä?
- a) valoreaktio b) hiilen sitomisreaktio

7. mihin aikaan vuorokaudesta kasvihuoneessa on eniten (a) happea, (b) hiilidioksidia, selitä miksi.
- a) päivällä, kun kasvi yhteyttää paljon valon ja lämmön vuoksi, joten vapautuu happea
b) yöllä, kun kasvi ei yhteytä, joten se ei ota hiilidioksidia käyttöönsä

8. kymmenen kilon laihdutuksessa pitää yhdistää 10 kg ainetta happeen (jota tarvitaan noin 30 kg). Jäteaineena syntyy n. 30 kg hiilidioksidia ja n. 10 kg vettä. Miten nämä laihdutuksessa syntyvät jäteaineet poistuvat kehosta?
- Hien ja virtsan mukana.

9. mitä ovat a) happiradikaalit ja b) antioksidantit? miten ne liittyvät toisiinsa?
-  a) happiradikaali on hapen herkästi reagoiva yhdiste 
b) kemiallinen yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista 
Antioksidantit pystyvät tasapainottamaan happiradikaalien aiheuttamia haitallisia reaktioita.

5

Yhteytys
- eOPPI luku 8 ja BIOS sivut 21-32, + googlaaminen

1. a) mitä eroa on kemosynteesillä ja fotosynteesillä? b) Mitkä eliöt kykenevät kemosynteesiin?

- a) Kemosynteesi perustuu epäorgaanisten yhdisteiden hapettamiseen, fotosynteesi auringonvalon hyödyntämiseen. b) Jotkin bakteerit.

2. 
mitkä muut eliöt kuin kasvit kykenevät yhteyttämään
- Levät ja jotkin bakteerit

3. olet kasvihuoneessa herneitä kasvattava yrittäjä, joka yrittää ratkaista maailman nälkäongelman. Luettele keinot joiden avulla voit parantaa satoasi (nopeuttaa yhteytysprosessia)?
- Lisää valoa, lisää vettä, lisää ravinteita, lisää lämpöä, geenimanipulointia

4. mistä yhteytykseen liittyvästä seikasta johtuu se, että kasvit (viherhiukkasten lehtivihreämolekyylit) näyttävät nimenomaan vihreiltä

- Vihreä väri ei absorvoidu, sillä viherhiukkasten lehtivihreä eli klorofylli on rengasmainen ja se imee sinistä ja punaista väriä, mutta ei vihreää.

5. luettele kolme solukkotyyppiä ja niiden tehtävät (a) lehdestä ja (b) varresta

- a) pintasolukko: hidastaa veden haihtumista ja huolehtii kaasujen vaaihdosta, 
b) johtosolukko (myös lehdessä): kuljettaa vettä ja ravinteita, 
tuki-ja vahvikesolukko: suojaa ja tukee kasvin tärkeitä osia ja rakennetta, 

6. mikä biomekanismi saa ilmaraon auki/kiinni?
- Kuivuus muuttaa huulisolujen muotoa. Kuivaa -> kiinni

7. mitä hyötyä ja haittaa on siitä että ilmarako on (a) auki tai (b) kiinni.

- a) hyötyä: lehden solut saa hiilidioksidia yhteyttämiseen, vettä nousee ja haihtuu, kasvi saa ravinteita, vettä voi haihtua liikaa ja kasvi kuivuu b) vesi ei nouse juurista, kasvi ei saa hiilidioksidia eikä ravinteita

8. miksi kasveja kutsutaan hiilinieluiksi?
- Yhteyttävät kasvit toimivat hiilivarastoina.

9. etsi netistä missä kehitetään keinotekoista fotosynteesiä ja kerro kuinka pitkällä kehitystyö on, voitaisiinko tällä tavalla mielestäsi ratkaista maailman nälkäongelman? Entä voisiko vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen?
-  Nyt on jo keksitty jotakuinkin toimiva katalyytti nanohiukkasista. Tällainen sähkökemiallinen fotosynteesi voisi vähentää kaasua tuottavien laitosten päästöjä. Vaikka kehittely etenee, on prosessi yhä vaikea ja kallis, joten nälkäongelma ei ihan vielä ratkea. 

4

ENTSYYMIT
(a) Mihin kahteen ryhmään entsyymit voidaan jakaa niiden toiminnan tai niiden katalysoivien reaktioiden perusteella? Anna esimerkit molemmista reaktiotyypeistä. 
- Proteiineihin ja ribotsyymeihin

(b) Entsyymit ovat proteiinimolekyylejä. Miksi vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä entsyymitoiminnan kannalta?
- Ne toimivat katalyytteinä entsyymisäätelyssä eli nopeuttavat kemiallisia reaktioita.

(c) Miten solu valmistaa tarvitsemansa entsyymit?
- Solun tuman geenit ohjaavat entsyymien valmistusta.

(d) Millä päätteellä entsyymit usein nimetään? Nimeä maitosokeria ja rasvoja hajottavat entsyymit.
- Entsyymit nimetään usein -aasi päätteellä. Laktaasi ja lipaasi.

(e) yritä etsiä netistä arviota siitä, kauanko ruoansulatus kestäisi, jos emme erittäisi entsyymejä 
ohutsuoleen. Mitkä kehonosat erittävät ruoansulatusentsyymejä?
- Normaalisti kesto on 24-72 tuntia Ruokasulan pilkkominen ohusuolessa kestää 1-4 tuntia, joten todennäköisesti  kesto ylittyisi ainakin tuolla ajalla. Laktaasia ohutsuolessa, kymotrypsiinia haimassa, pepsiinia mahalaukussa, mm. lipaasia ja amylaasia haimassa ja sylkirauhasissa.

(f) mitä arvelet tapahtuvan ihmiselle, jonka DNA –vaurioita korjaavat rakentajaentsyymit (DNA polymeraasit) ovat epäkuntoisia? Miksi jonkun ihmisen kaikki entsyymit ovat järjestelmällisesti virheellisiä? 
-  DNA:han tulee mutaatio, joka voi siirtyä jälkeläiselle -> esim. epämuodostuma.

(g) joku työnsi sinitarraa lukkopesään. mihin tätä voisi verrata entsyymien maailmassa? 
-   

3

1. montako aminohappoa on peräkkäin myosiini nimisessä lihasproteiinissa, entä hemoglobiinissa? Mitä muuta kuin aminohappoja on hemoglobiinissa ja kuinka monta ja miksi?
-  Hemoglobiini on happea sitoa proteiini. Yksi hemoglobiinimolekyyli voi kuljettaa neljää happimolekyyliä. 

2. minkä nimisiä aminohappoja on kuntosaliharjoittelijoille suunnatuissa ravintolisissä? Miksi juuri näitä a-happoja?
- Esim. leusiinia ja valiinia. Aminohapot ovat rakennuspalikoita proteiineille eli ne auttavat ylläpitämään ja lisäämään lihasmassaa.

3. miksi hart sport urheilujuomassa on glukoosia (monosakkaridi)
- Se on rypälesokeria, jolla on saatu juomaan makeutta.

4. millaisia yhdisteitä ovat sokerit?
- Liukenevat hyvin veteen, voivat kiteytyä, monosakkarideissa on yksi sakkaridirengas, disakkaridit koostuvat kahdesta sakkaridista

5. mistä luulet johtuvan sen että kaloilla ym. vaihtolämpöisillä on tyydyttämättömiä rasvoja ja tasalämpöisillä nisäkkäillä on tyydyttyneitä rasvoja

  6. miksi ruskea rasva on ruskeaa eikä kellertävää?
-

7. mistä tulee lyhenne DNA ja ATP
Deoksiribonukleiinihappo ja adenosiinitrifosfaatti.

8. puiden soluissa on tukevuutta lisäävää polysakkaridia, ligniiniä. Miten ligniini liittyy paperiteollisuteen ja Suomen vesistöjen pilaantumiseen?
-  Puussa on selluloosan jälkeen eniten ligniinia, se on haitallista sillä se sitoo puun selluloosan, minkä vuoksi ligniini pyritään poistamaan. Tätä saastuttavaa jäteliuosta on kaadettu vesistöihin.

moniste eOppi kpl 5

1. mitä tarkoittaa a) diffuusio b) osmoosio c) miten ne liittyvät solukalvon toimintaan?
- a) Molekyylejä liikkuu suuremman pitoisuuden puolelta pienempään pitoisuuteen.
b) Veden kulkeutuminen puoliläpäisevän kalvon lävitse. Pyrkii liikkumaan laimeammasta väkevämpään. c) Solukalvo on puoliläpäisevä, joten vesimolekyylit tarvitsevat avustusta päästäkseen läpi (=osmoosi). Diffuusiota on esim. kun soluun siirtyy happea ympäröivästä verisuonesta.

2. Miksi rasvaliukoiset aineet ja vesi läpäisevät solukalvon eri lailla?
- Vesiliukoiset aineet tarvtsevat avustusta läpäistääkseen kalvon eli veden kuljetukseen erikoistuneita proteiineja. Rasvaliukoiset aineet pääsevät helpommin läpi kuin vesi.

3. Miksi liika vedenjuonti on hengenvaarallista?
- Runsas vedenjuonti alentaa elimistön suolapitoisuutta. Kun punasolun ulkopuolella aineiden pitoisuus on pienempi kuin solun sisällä, vesi pyrkii siirtymään solun sisään, jolloin solu turpoaa ja voi haljeta.

4. Mihin solukalvoihin liittyvään toimintaan menee suuri osa hermosolujen vaatimasta energiasta (aivotoiminta jne.)?
- Kuljettajaproteiinit vaativat paljon energiaa.

5. Mitä on endosytoosi ja miten a) valkosolut ja b) lysosomit liittyvät siihen
- Endosytoosi on solusyöntiä. a) valkosolut voivat "syödä" eli ottaa muita soluja sisäänsä.
b) Syöjäsolut tuhoavat bakteereja lysosomeissa.

6. Mitkä solukalvoissa olevat rakenteet ovat avainasemassa elinsiirroista tutuissa hylkimisreaktioissa?
- Kalvoproteiinit, ionipumput

7. Viruksista käytetään usein kirjain- ja numerolyhenteitä, esim H1N1 JA H5N8. Selvitä, mihin viruksen tunnistamisessa käytettyyn rakenteeseen nämä lyhenteet viittaavat, ja millä nimillä edellä mainittuja viruksia kutsutaan.
- H1N1 on sikainfluenssa, H5N8 tavallinen flunssavirus, luokittelu menee viruksen suvun ja rakenneproteiinien mukaan

8. Miten rokotuksissa voidaan hyödyntä mikrobien pintaproteiineja?
- Annetaan niitä rokotuksessa ihmiselle, jolloin kehon immuunijärjestelmän solut aktivoituvat ja tuottavat vasteen.

9. Mistä solukalvoihin liittyvästä jaettiin lääketieteen Nobel vuosina 2012 ja 2013?
- Vuonna 2012 lääketieteen Nobel meni kantasolujen tutkijoille.
2013 Nobelin sai kolme solututkijaa, jotka tutkivat solukalvon sisäpuolella olevia rasvarakkuloita. Nämä vesikkelit ovat olennainen osa solun aineenvaihduntaa.


2

perehdy aiheeseen BIOS luvut 1 ja 6 tai eOPPI 1-3
1. miksi solut ovat pieniä eivätkä isoja?
- Pienen solun on helpompi vaihtaa aineita ympäristön kanssa kuin ison, aineiden kulkeutuminen on 
nopeampaa eli aineenvaihdunta tehokkaampaa, jakautuminen on nopeampaa sekä monimuotoisten
kokonaisuuksien muodostaminen helpompaa.

2. mitkä solut ovat kaikkein pienimpiä/isoimpia?
- pienimpiä siittiösolut ja punasolut, suurimpia munasolut, lihassolut ja hermosolut

3. miksi hiili (C) on hyvä alkuaine elämän kannalta?
- Hiiliatomeilla on kyky sitoutua toisiinsa muodostaen pitkiä ketjuja tai renkaita ja ne voi sitoutua 
eri muodoin muihin alkuaineisiin.

4. millä eläinsolutyypillä ei ole tumaa?
- esim. nisäkkäiden punasoluilla

5. mitä virkaa hoitavat a) tumajyvänen b) mikroputket?
- a) tumajyvänen eli nukleoli sisältää ribosomien rakenneosana toimivan RNA:n geenit
b) muodostaa solun tukirangan





1

1. mitä kudoksia tai elimiä on voitu valmistaa labratoriossa kantasolujen jakaantumisen keinoin tai 3D soluprintterillä?
- Kantasoluista on kasvatettu muun muassa luumassaa ja kudosta silmään ihmisille, joilla on silmänpohjarappeumatauti, verisuonia ja henkitorvi.

2. miten kuvailtiin makua solunjakaantumisen avulla tuotetuissa pihveissä / lihapullissa
-   Pihvi olisi voinut olla "pehmemämpi", mutta koostumus oli kuitenkin hyvä, mausteita olisi voinut lisätä.

3. mistä tiedetään että esitumaiset bakteerit ovat muodostaneet symbiooseja nykyään tunnettujen tumallisten solujen kanssa? 
- Mitokondrioillaki on omaa dna:ta.

4. miksi eläimillä samanlaisten solujen joukkoa kutsutaan kudokseksi, mutta kasveilla ja sienillä sitä kutsutaan solukokoksi?
-  Kudokset muodostavat elimiä